Birkemosegaard

Så har redaktionen været af sted igen. Denne gang en kold efterårsdag, hvor turen gik til Birkemosegaard.

Udaftil ser gårdbutikken fin ud. Indkørslen var velholdt, og der var gode parkeringsmuligheder. 

Indenfor var der et stort rum fyldt med alt fra konserves, kornprodukter, øl, vin, æblemost, marmelade og så lidt tøj/smykker bagerst i lokalet. I midten af det store rum var der en køledisk fyldt med lækkert oksekød, parmesanost og masser af fjerkræ, bl.a. en hel skovkylling fra Gothenborg. I højre side af rummet langs vinduespartiet var der den lokale version af "Brugsens opslagstavle", hvor der var reklamer og visitkorte for lokale forretninger.

Butikken var velbesøgt, og af hensyn til de andre kunder i butikken, ville vi ikke plaffe billeder løs inde i butikkens store lokale og være til gene for de andre, så intet billede af det store lokale.

Lige til venstre for det store rum var hele grøntsagsafdelingen, hvor der var alverdens grøntsager at vælge imellem. Grøntsagsafdelingen ses her:  

Vi fik som altid købt stort ind. Vi har udvalgt lidt forskellige produkter fra butikken, som vi vil beskrive her.

Fra det store rum fandt vi en soltørret tomat-spread fra det familiedrevne tunesiske selskab, "Les Moulins Mahjoub". Den smagte fuldstændig fantastisk! Virkelig lækker. Spreaden havde en dyb dejlig tomatsmag uden at være ligeså syrlig som en typisk tomatpesto. Konsistensens var lidt mere fast end en pesto. Stor anbefaling! :

Vi skulle selvfølgelig smage noget af det lokale dyrevenligt-producerede kalvekød fra Birkemosegaard. Den flinke dame bag disken kunne pege over på den til butikken tilstødende mark og fortælle, hvor glade ungkvæget havde været på marken, og hvor meget de har hygget sig. Kødet ses her:

Kg.-prisen for det lækre hakkede kalvekød var ca. 130 kr. kiloet, hvilket gør kødet ca. dobbelt så dyrt, som det billigste kød i supermarkedet, hvor kalven har haft det suverænt dårligst. Ift. prisen for det masseproducerede økologisk kød fra supermarkedet, hvor dyrene har haft det anstændigt eller måske endda helt ok, så er dette lokale dyrevelfærd-kød kun marginalt dyrere (ca. 10 % dyrere). Prisen for det kød, vi købte her, må dermed betegnes som en helt ok pris. Særligt når man tænker på, hvor godt kalvene har haft det, indtil de blev slagtede. Den enorme dyrevelfærd, som etisk ansvarligt opdrættet oksekød medfører taget i betragtning, så har vi intet problem med at sige, at kødet er alle pengene værd.

Kødet duftede mere af kød, da det blev pakket ud. Nok fordi det er mindre maskinbearbejdet end andet kød. Vi valgte at lave bøffer af kødet, krydre det med salt og peber og stege det i en pande. Kødet smagte godt, som alt oksekød gør, og det er dejligt at være bevidst om, at ungkvæget har haft et godt liv.

 

Vi smagte også den lokale æblemost fra Birkemosegaard til 28 kr. flasken: 

Den havde en meget meget frisk og lækker smag. Perfekt blid og afbalanceret syrlighed. Stor anbefaling!

 

Vi købte stort ind af frugt og grøntsager. Den vare vi vil fremhæve fra grøntafdelingen er bergamotte-appelsinen:

Måske kender du den særlige aromatiske duft fra bergamotten fra din parfume, fra din Earl Grey-te, eller måske kender du den som værende den smagsnuance, som foodien Tyler bemærker i filmen The Menu, hvor han ironisk bliver anerkendt for dette af den snobbede chefkok spillet af Ralph Fiennes (skuespilleren bag Voldemort).

Bergamotte-appelsinerne var meget syrlige, som citroner, og havde en lækker duft.

 

Vi købte en pilsner fra Rørvig Bryghus:

Pilsneren er en undergæret lys lagerøl. Smagen er lækker og meget mild. Bitterheden lige tilpas. Det er en øl, der ikke gør nogen noget, og som man sagtens kunne drikke i store mængder.

 

Det har været en fantastisk dejlig oplevelse af besøge denne gårdbutik. Det kan klart anbefales som en hyggelig weekendudflugt.

Aarstidernes Gårdbutik

Lidt nord for Humlebæk by finder man Krogerup Avlsgaard, der er Aarstidernes gårdbutik og café i et.

Butikken er nydeligt organiseret og man bliver straks betaget af alle de farverige, spændende og lækre råvarer, som ens blik falder på til højre for hovedindgangen. Her er alle de friske frugter og grøntsager, man kunne forestille sig, og så er varerne samtidig i sæson, da de fleste kommer lige fra Aarstidernes egen gård. Langs vinduerne i butikken er der udsøgt kvalitetspasta og diverse udsøgte saucer og spreads på glas. 

 

På frost finder man alt lige fra det bedste og mest rustikke brød til det lækreste kød af kylling, svin og okse, hvor dyrene er opdrættet under de bedste forhold. På køl et dejligt stort udvalg af ost og frisk pasta. Og det er bare for at nævne lidt af alt det lækre, der er her.

Lige til venstre for hovedindgangen er der et andet rum fyldt med diverse økologiske og biodynamiske lækre drikkevarer. Alt fra kvalitetsøl til biodynamiske vine, soft- og hard kombucha og alle de mest almindelige køkkenredskaber, selvfølgelig af høj kvalitet og bæredygtige materialer.

 

Vi besøgte gårdbutikken en weekend her i efteråret. Butikken var velbesøgt, folk virkede glade og stemningen var god.

Vi var 2 fra "redaktionen" afsted og man bliver helt glad af at gå rundt her i gårdbutikken, fordi alt bare ser så lækkert ud! Man kan se, at det er nøje udvalgte varer både med hensyn til, at produkterne er af højeste kvalitet, men også at de er produceret på en etisk forsvarlig måde med diverse mærkater. Og det bedste ved det hele? Man er sikker på, at det hele er økologisk.

 

Vi fik købt grundigt ind, men vi har udvalgt 3 særlige varer, som vi nu vil beskrive yderligere:

Udvalget i gårdbutikken er som sagt virkelig godt, og et eksempel på det, er denne skønne eksotiske frugt kaldet Buddhas hånd:

 

Denne (kan vi vist godt sige) meget specielle citrusfrugt ligner mest af alt en genmodificeret monstrøsitet fra Alien vs. Predator-filmene og har en i vores næser udefinerbar planteduft, lidt hen af duften af frisksnittede chilier. Frugten er en del af citrus-familien, men i modsætning til de andre familiemedlemmer, så "glemte" den lige at få den stærkt bitre smag fra det hvide fibrøse væv, det væskefyldte frugtkød og selv kernerne med. Under den gule skræl er bare en ensartet hvid substans, som det ses her:

Da Buddhas "fingre" sidder meget tæt, så samler der sig masser af skidt mellem fingrene, og frugten skal derfor skæres op i enkelte fingre og skylles godt, før man spiser den. De små urenheder af skidt kan med fordel skrælles væk med en kartoffelskræller. Så bliver duften i dit køkken også helt vidunderlig.

Den kan spises rå, og konsistensen er som en gulerod. Udover at være æstetisk smuk, så var smagen ikke fantastisk. Smagen var som at spise ren citronskræl, dvs. meget aromatisk, ingen sødme, og kun en diskret syrlig eftersmag, der til gengæld bliver siddende på smagsløgene i mange minutter efter.

Buddhas hånd kan rives på et rivejern og bruges på samme måde som citronskræl i hjemmelavet is, eller diverse andre dessertanretninger, hvor man vil give retten et aromatisk og let syrligt præg. Vi har selv tænkt os at sylte hånden og så se, hvad det kan.

Så skal man købe Buddhas hånd? Måske. Hvis man er interesseret i smagen, så kan man bare rive en masse normal citronskræl og spise det.

Vil man derimod imponere sine gæster med denne eksotiske kuriositet eller har brug for citronskræl i meget store mængder, så er Buddhas hånd et godt bud.

 

Har du nogensinde kigget i køleskabet, og det eneste, der var tilbage, var en daggammel hønsesalat med meget lidt høne og alt for meget kedeligt mayo i? 

Det kommer du ikke ud for, hvis du køber Aarstidernes egen hønsesalat. Den smager så godt, at den ikke holder mere end en dag. Der er rigeligt af både middelstore hønsekød-stykker, knoldselleri, champignon og syltede agurker i. Den mayo, der i modsætning til stort set alle andre hønsesalater for en gangs skyld er doseret i en passende mindre mængde, smager til gengæld virkelig lækkert. Salaten smager særligt godt på tomat og oregano-krydret knækbrødsstykker fra firmaet: Knæk & Bræk, også købt i butikken.

 

Sidste ting vi vil fremhæve, er Jetty hard kombucha. Med en alkoholprocent på 6, så er denne stærkere end en standardøl. Vi smager varianten med appelsin og tranebær. Smagen er syrlig, bær-agtig og med den klassiske kombucha-smag. Vi har haft den på køl inden, og den smager hamrende godt, så hvis ikke man passer på eller skifter over til almindelig kombucha, så kan man meget hurtigt blive beruset, da smagen er fantastisk og alkoholen godt gemt bag de lækre noter af tranebær.

 

Besøget i Aarstidernes gårdbutik har været en ubetinget fornøjelse. Vi har intet dårligt at sige om den. Det eneste dårlige ved turen var nok, at vi ikke tog os tid til at besøge deres café. Det er selvfølgelig en fejl, men den udforsker vi en anden dag.

Mangler man noget at lave en dag, så er Aarstidernes Gårdbutik et besøg værd, men tag godt med penge med. Ikke fordi det er meget dyrere end at handle i et supermarked, men man får bare lyst til at købe det hele med hjem.

 

Endelig vil vi nævne, at vi ingen penge får fra Aarstiderne for denne ubetinget gode anmeldelse. Vi bliver i det hele taget ikke sponsoreret af nogen for at skrive det her. We wish! Men fik vi endelig penge, så ville vi deklarere det. Reviewet her er udelukkende udtryk for vores personlige mening.

2024 - drives af vandenergi